«Көроғлының тууы» жырындағы әйелдер психологиясы - Чинмирзаева, Дилдора (Құтты білік, 2026)
Mақалада «Көроғлы» жырлар құрамына кіретін алғашқы жыр – «Көроғлының тууы» жырындағы әйелдер бейнесі мен олардың психологиясы мәдени-психологиялық тұрғыдан талданады. Мақалада жырдағы Биби Хилол (Хилолой), Холжувон, Зайдиной сияқты әйелдер бейнелері сараланып, олардың жырдағы рөлі, мінез-құлық ерекшеліктері және кейіпкерлер өміріне тигізген ықпалы зерттеледі.Зерттеу нәтижесінде халық ауыз әдебиетіндегі әйелдер бейнесі екінші дәрежелі кейіпкер емес екендігі, керісінше, жыр сюжетін дамытуға ықпал ететін күш әрі кейіпкерлердің тәрбиесінде маңызды фактор ретінде көрінетіні көрсетіледі.